Testen kívül

Túlnyomás
2016-09-29
Minőségi partnerkapcsolat
2016-10-07

Adódhatnak olyan élethelyzetek, amit az ember úgy képes elviselni, hogy az esemény idejére részlegesen vagy teljesen kilép a testéből, pl. bántalmazás vagy eszméletvesztéssel járó testi sérülés esetén. Ilyenkor csökken a testtudat és ezáltal a fájdalom vagy a trauma érzése is. 

Előfordulhat, hogy a testtel való kapcsolat és a védekező képesség annyira lecsökken, hogy az illető teret adhat más lelkeknek, vagy entitásoknak a testével való kapcsolódásra. Ezáltal elveszíti saját identitását, kiismerhetetlenné, zavarodottá válik a személyisége. Ilyen esetekben gyakran gyógyszeres kezelést alkalmaznak a betegen, ami a valódi ok megoldásában nem segít, pusztán tüneti kezelést biztosít. 

A bántalmazás következtében kialakulhat olyan tudatalatti meggyőződés is, hogy a fizikai erőszak ellen képtelen védekezni, így az ilyen jellegű pszichés támadásokkal szemben is védtelen lesz. 

A gyógyulás folyamatában szükséges a mélyebb szinten meghúzódó okokat is feltárni, ami lehet pl. alacsony önértékelés, vagy önmarcangoló, önbüntető magatartás, ami tudat alatt azt táplálja az emberben, hogy a „büntetést” megérdemli.

Az egyik legnagyobb segítséget azonban a hozzátartozók szeretete, támogatása és feltétlen elfogadása jelentheti, ami biztonságos közeget nyújthat a „visszataláláshoz”.