Önértékelés

Minősítés - szeretetmuhely.hu
Minősítés
2016-08-22
Digitális drog
2016-09-05
Mutasd mindet
Önértékelés - szeretetmuhely.hu

Önértékelés - szeretetmuhely.hu

Szülőként nagyon fontos szerepünk van gyermekünk önértékelésében. Az terápiás foglalkozásokra járó emberek egy része a szüleik szóbeli, vagy fizikai bántalmazásának következtében tört meg. Legtöbbjük partnerkapcsolati válsággal és önértékelési problémákkal küzd. Ennek következtében olyan kapcsolatokat teremtenek, amelyekben a szülői mintákat ismétlik, és bántva érzik magukat.

Ha valamilyen korrigálnivalót látunk gyermekünkben, például ne utasítsuk el, vagy ítéljük el a személyét, csupán a helytelen viselkedésére mutassunk rá, és azt mondjuk neki, hogy neveletlen módon viselkedsz, nem pedig azt, hogy neveletlen vagy! Látszólag pici a különbség, mégis más hatást vált ki. Ezáltal a viselkedési hibát különállónak fogja látni, nem azonosul vele,  így nem is fogja elítélni, rossznak gondolni magát, csupán azt érzi, helytelen amit tett!

Hány szülő mondja a gyerekének pl. dühében, hogy hülye, buta vagy fiam, vagy nem viszed semmire az életben? Az ilyen, és ehhez hasonló mondatok végül bevésődnek, aztán felnőttként nem emlékeznek ezekre, így nem is fogják megérteni későbbi kudarcaik, bizonyítási vágyuk és megfelelési kényszerük eredetét.

A dicséret, a pozitív megerősítés legalább annyira fontos, mint a jó magaviselet és az elvárások.