Önértékelés

Minősítés - szeretetmuhely.hu
Minősítés
2016-08-22
Digitális drog
2016-09-05
Mutasd mindet
Önértékelés - szeretetmuhely.hu

Önértékelés - szeretetmuhely.hu

Szülőként nagyon fontos szerepünk van gyermekünk, majd később felnőttként saját önértékelésében. Nem is gondolnánk mennyire. A hozzám forduló emberek jó része a szüleik szóbeli, vagy fizikai bántalmazásának következtében sérült akkorát, hogy félresiklott az élete. Legtöbbjük partnerkapcsolati válsággal és önértékelési gondokkal küzd. Ennek következtében olyan kapcsolatokat teremtenek, amelyben a szülői mintát ismétlik, projektálják partnerükbe, ezáltal ismételten bántatják magukat.

Mindezek tudatában szülőként óriási szerepünk van, hogy milyen embert nevelünk és engedünk útjára a társadalomban. Ha valamilyen korrigálnivalót látunk gyermekünkben, ne utasítsuk el, vagy ítéljük el magát a személyét, csupán a helytelen viselkedésére mutassunk rá! Például ne azt mondjuk neki, hogy neveletlen vagy, hanem, hogy neveletlen módon viselkedsz! Látszólag pici a különbség, mégis óriási. Ezáltal a viselkedési hibát különállónak fogja látni magától, sajátjának érzi, de nem azonosul vele,  így nem is fogja elítélni, rossznak gondolni magát!

Hány szülő mondja a gyerekének pl. dühében, hogy hülye, buta vagy fiam, vagy nem viszed semmire az életben? Az ilyen, és ehhez hasonló mondatok végül bevésődnek. Aztán felnőttként nemhogy nem emlékeznek ezekre, de nem is fogják megérteni későbbi kudarcaik, féktelen bizonyítási vágyuk és megfelelési kényszerük okát.

A dicséret, a pozitív megerősítés legalább annyira fontos, mint amennyit a magaviselettel, az elvárásokkal és az illemmel foglalkozunk.