Nincs több dadogás

Veszprémi Napló: Test és Psziché Harmóniájában
2018-12-10
Kézremegés
2018-12-18

Nincs két egyforma ember és lelki háttér sem, ami egy bizonyos tünetre jellemző volna.  
A tizenkét éves kislány, aki a kezelésen járt, öt éves korában kezdett el dadogni, azóta nem sikerült a gyógykezelése.
Ahogyan más esetekben, itt is kérdések mentén indultunk el, és jutottunk el ahhoz az életeseményhez, amikor a tünet kialakult. Egy eseményt számos érzelmi, mentális reakció is követhet, ami testi tünet formájában jelenik meg. Ilyenkor nem elegendő a verbális tudatosítás vagy a témáról való beszélgetés, magát az energiamintát vagy blokkot kell feloldani, ami a tünetet okozza. Ha sok éves esetről van szó, nemcsak a tudatalattiból, az agyi területekről, hanem a testből is fel kell oldani a feszültségeket, amelyek a tünet sokszori ismétlődése során rögzültek.
Amikor egy pácienssel dolgozom, a testét figyelem és követem az energiát. Oda teszem a kezem, ahová a test kéri és az információkat, amelyeket továbbít, feloldásra kerülnek.
Ebben a speciális esetben, ahol a kislány dadogni kezdett, bizalomvesztés, bizonytalansági tényező lépett fel; az édesanya megszülte kisöccsét, míg apuka egy másik nővel való viszony következtében elhagyta a családot. A bizonytalanság, amit a kislány megélt, dadogást váltott ki nála, amit fokozott az apukánál is jelenlévő beszédzavar. Az egyik szülő elvesztésekor a gyermek bizonyos szempontból azonosul a hiányzó féllel, és sajnos tévesen örökletes betegségként tüntethetik fel a hasonló testi adottságokat. Hajlam természetesen létezik, de bármi megváltoztatható, ha nem kötődik hozzá olyan hitrendszer, ami kizárja az örökletesség megváltoztatásának lehetőségét. Ahogyan létrejött a megnyugtató, ellazult tudati és testi állapot, a kislány úgy nyerte vissza erejét és hangját is. A kezelés végére folyékonyan és tisztán beszélt, mesélt iskolai élményeiről, gyengéd ölelésével fejezte ki háláját.