Mitől lehet valaki pánikbeteg?

Magány vagy egyedüllét
2018-12-19
Az elme és a jelenlét állapota
2019-09-20

Szeretnék megosztani veletek néhány fontos tapasztalatot a pánikbetegség kialakulásának lehetséges okairól.

Amikor pánikról beszélünk, az elménk és a testünk kontroll vesztése során létrejött félelmet éljük át újra. Az emberek egyik legösztönösebb félelme a halál. Bármilyen élethelyzet kiválthatja, amikor akár látszólag is, elvesztjük az irányítást, ami a vesztünket okozhatja.

Melyek lehetnek ezek az élethelyzetek:

1. Magzatkori, születéssel összefüggő élmények hatására; például szüleink számára felvetődött az abortusz lehetősége illetve veszélyeztetett terhesség vagy szülési komplikációk léptek fel stb., Amikor veszélybe kerül a puszta létezésünk, a félelem felerősödése a testben lenyomatokat képez. Olykor az anya félelme is hatással lehet ránk, így magzatként sajátként élhetjük át, ami más betegség kialakulásához is vezethet.

2. Előző életben átélt traumák, például vizbefulladás, váratlan balesetek vagy halálközeli élmény.

Minden esetben az átélt intenzív stresszhelyzet okozza a tudatalatt megjelenő pánikot, amit a test és az agy megpróbál elkerülni illetve felülírni.

3. Gyermekkori sérülések esetén, például szülők által megélt események hatására, kiszolgáltatottság következtében.

Gyermekként még nem teljes értékű egyedként birtokoljuk a testünket, így a félelmek egy részét közvetve okozhatják a körülöttünk élő felnőttek is.

Egyszer egy hölgy fordult hozzám szorongásos, pánikszerű tünetekkel, amelynek kialakulásában fontos szerepet játszott gyermekkora, amikor sokszor magára hagyták a szülei. Félelmeit általános stressz helyzetben is újraélte, rettegett az egyedülléttől és a halmozott érzelmi hatás olyan ingereket küldött az agy számára, mintha az események újra megjelentek volna. Ahogyan felelevenítette a régmúlt élményeket és oldottunk a testi tüneteket, úgy vált egyre felszabadultabbá a mindennapokban.

A tartós hatás elérésére nem elegendő csupán a verbális szintű kommunikáció általi megértés, hanem az agyban és a testben végbemenő stressz lenyomatainak feloldása is szükséges a tartós javulás szempontjából.

Mire irányulnak az egyéni kezelések?

1. Önismeret fejlesztése

2. Tudatosítás saját belső folyamataink iránt

3. A tudatos én és a tudatalatti összehangolása

4. Érzelmi és gondolati minták elengedése

Halmozottan sérült személyiség esetén a személyiség aspektusainak megértése és megismerése által számos élethelyzetben tudunk önmagunkkal összhangban cselekedni, ösztönös válaszadó reakció nélkül.

Elkerülhetünk másokkal való konfliktus helyzeteket, amelyben újraéljük feldolgozatlan élményeinket, ugyanis a test és az elme kiegyenlítődésre törekszik, ezért akaratlanul is teremthetünk olyan élethelyzetet, ahol a számunkra fájdalmas vagy érthetetlen eseményt újra megtapasztaljuk a megoldás és megértés reményében.

Aki szeretne személyesen felkeresni, nyugodtan megteheti.

Amit önmagunkért teszünk, az kifizethetetlen előnyökkel jár a jövőnkre nézve.