Minősítés

A játékos - szeretetmuhely.hu
A játékos
2016-08-21
Önértékelés - szeretetmuhely.hu
Önértékelés
2016-08-24
Mutasd mindet
Minősítés - szeretetmuhely.hu

Minősítés - szeretetmuhely.hu

Gyerekként belepréselnek bennünket a versengésbe és összehasonlításba. A jó tanulmányi eredményekkel azonosítanak bennünket. Ha sikeres vagy, ötöst kapsz, és a minősítésed, így az önértékelésed is ez alapján dől el.

Ha rossz jegyeket kapsz, ezek alapján könyvelnek el az iskolában, és néha otthon is. Az önértékelésbe hiba csúszik. Felnőttként is eredmény orientáltak leszünk. Önértékelésünket az eredményeink alapján határozzuk meg, gyakran tévesen. Vagy az iskolázottságunk, vagy az elért sikereink alapján értékeljük magunkat. A rendszer, amiben felnövünk és élünk, ily módon hibás.

A helyes önértékelés egy része csupán az eredményességnek, s gyakran az eredménytelenség hibás önértékelésből fakad.

Korán kellene kezdeni az önismeret elsajátítását, ahol a gyermek feltérképezheti gyengeségeit és erősségeit. Megtalálhatja, miben kiváló, és miben leli igazán örömét, ami később a munkája lehet.

Hány ember megy úgy dolgozni, hogy utálja, amit csinál? Hány gyerek megy úgy iskolába, hogy nem szereti, de muszáj? Aztán később, felnőttként is így él, mert muszáj! Közben szenved, ahogy gyerekként, mert csinálni kell. Mindez azért, mert elfelejtette, milyen képességekkel és célokkal született.

Mi lenne ha a jelenlegi oktatási forma mellett helyet kapna az önismeret? Ha a gyerekek megtanulnák megismerni önmagukat, a társaikat, és az egymással való bánásmódot? Bizony felnőttként könnyebb dolguk volna. Meg mernék valósítani magukat, kiaknázva képességeiket, és nem sínylődnének olyan munkahelyeken, olyan tevékenységeket űzve, amit nem szeretnek. S mivel olyan mélyen van néhol eltemetve az a tehetség, amivel született, és oly kevés az ideje, hogy ezt megkeresse, inkább látszat életet él.

Jó lenne gyerekként másként kezdeni. Jó lenne, ha a gyerekeinknek másfajta nevelést biztosítanánk. Boldogabb lenne a világ!