Minősítés

A játékos - szeretetmuhely.hu
A Játékos
2016-08-21
Önértékelés - szeretetmuhely.hu
Önértékelés
2016-08-24
Mutasd mindet
Minősítés - szeretetmuhely.hu

Minősítés - szeretetmuhely.hu

Gyerekként belepréselnek bennünket a versengésbe és összehasonlításba. A jó tanulmányi eredményekkel azonosítanak bennünket. Ha sikeres vagy, ötöst kapsz és a minősítésed, így az önértékelésed is ez alapján dől el.

Ha rossz jegyeket kapsz, ezek alapján könyvelnek el az iskolában vagy otthon. Az önértékelésben elbizonytalanodsz. Felnőttként is sikerorientáltak leszünk. Önértékelésünket az eredményeink alapján határozzuk meg vagy az iskolázottságunk, az elért sikereink alapján értékeljük magunkat. A rendszer, amiben felnövünk és élünk, ily módon megtévesztő.

A helyes önértékelés egy része csupán az eredményességnek, s gyakran az eredménytelenség hibás önértékelésből fakad. Korán kellene elkezdeni az önismeret elsajátítását, ahol a gyermek feltérképezheti gyengeségeit és erősségeit, megtalálhatja, miben kiváló, és miben leli örömét, ami később a hivatása is lehet.

Hány ember megy úgy dolgozni, hogy nem kedveli, amit csinál? Hány gyerek megy úgy iskolába, hogy nem szereti, de muszáj? Aztán később, felnőttként is így él, mert muszáj! Közben szenved, ahogy gyerekként, mert csinálni kell! Mindez azért, mert elfelejtette, milyen képességekkel és célokkal született.

Mi lenne ha a jelenlegi oktatási forma mellett helyet kapna az önismeret? Ha a gyerekek megtanulnák megismerni önmagukat, a társaikat, és az egymással való bánásmódot? Felnőttként könnyebb dolguk volna. Megmernék valósítani magukat, kiaknázva képességeiket és nem sínylődnének olyan munkahelyeken, olyan tevékenységeket űzve, amit nem szeretnek. S mivel olyan mélyen van olykor elrejtve a tehetség, kevés az idő rá, hogy megkeresse.

Jó lenne gyerekként másként kezdeni. Jó lenne, ha a gyerekeinknek másfajta nevelést biztosítanánk. Lehet, hogy boldogabb lenne a világ!