Minősítés

A játékos - szeretetmuhely.hu
A Játékos
2016-08-21
Önértékelés - szeretetmuhely.hu
Önértékelés
2016-08-24
Mutasd mindet
Minősítés - szeretetmuhely.hu

Minősítés - szeretetmuhely.hu

Gyerekként belepréselnek bennünket a versengésbe és az összehasonlításba. A jó tanulmányi eredményekkel azonosítottak bennünket. Ha sikeres vagy, ötöst kapsz és a minősítésed, így az önértékelésed is ez alapján dőlt el.

Ha rossz jegyeket kaptunk, ezek alapján könyveltek el az iskolában, esetleg otthon. Az önértékelésben elbizonytalanodtál. Felnőttként is sikerorientáltak lehetünk. Önértékelésünket az eredményeink alapján határozzuk meg vagy az iskolázottságunk, az elért sikereink alapján értékeljük magunkat. A rendszer, amiben felnőttünk, ily módon megtévesztő.

A helyes önértékelés egy része csupán az eredményességnek, s gyakran az eredménytelenség hibás önértékelésből fakad. Korán kellene elkezdeni az önismeret elsajátítását, ahol a gyermek feltérképezheti gyengeségeit, erősségeit, megtalálhatja, miben kiváló, és miben leli örömét, ami később a hivatása is lehet.

Hány ember megy el úgy dolgozni, hogy nem kedveli, amit csinál? Hány gyerek megy úgy iskolába, hogy nem szereti, de muszáj? Aztán később, felnőttként is így él, mert muszáj! Közben szenved, ahogy gyerekként, mert csinálni kell! Mindezt azért, mert elfelejtette, milyen képességekkel és célokkal született.

Mi lenne ha a jelenlegi oktatási forma mellett helyet kapna az önismeret? Ha a gyerekek megtanulnák megismerni önmagukat, a társaikat, és az egymással való bánásmódot? Felnőttként könnyebb dolguk volna. Meg mernék valósítani magukat, kiaknázva képességeiket és nem sínylődnének olyan munkahelyeken, olyan tevékenységeket űzve, amit nem szeretnek. S mivel olyan mélyen van olykor elrejtve a tehetség, kevés az idő rá, hogy megkeresse.

Jó lenne gyerekként másként kezdeni. Jó lenne, ha a gyerekeinket másfajta nevelésben részesítenénk. Lehet, hogy boldogabb lenne a világ!