Minőségi partnerkapcsolat

Testen kívül
2016-10-06
Felelőséggel a gyógyításban
2016-10-23

Manapság a fogyasztói társadalom „használd és cseréld le egy újabbra” elvét átültettük a kapcsolatainkra is. Amíg szép és új, örömmel mutatkozunk partnerünkkel, a legkisebb probléma megjelenésekor azonban lecseréljünk, mint egy megunt ruhát, a „konténerbe” kerül…

A konfliktus kezelése helyett, a „nem működik elég jól, ezért típust váltok” gondolatmenet alapján viselkedünk. A kezdetben tökéletesnek tűnő, legjobb oldalát mutató maszk mögött egy-egy esendő ember lapul, tele korábbi megtapasztalásokkal, olykor traumákkal, hiszen a kapcsolatba mindenki egyedi „csomaggal” érkezik. Miután nyilvánvalóvá válik, ki mit hozott, és konfliktus helyzetek alakulnak ki, a rózsaszín köd szertefoszlik. Ami szép volt, visszataszítóvá válik. A hibakeresési üzemmód bekapcsol. Könnyebb és egyszerűbb a másikat hibáztatni, nem hozzánk valónak kikiáltani, mint magunkban megkeresni azt az okot, ami az ellenérzésünket kiváltotta. 

Hiába kezdünk egy új kapcsolatot, hiszen a „csomag” jön velünk mindaddig, amíg vesszük a fáradságot, és kipakoljuk, átrendezzük, átválogatjuk a tartalmát. 

A párkapcsolat egy lehetőség a fejlődésünk, önmegismerésünk útján. Ahhoz, hogy a közös és az egyéni átalakulás létrejöhessen, együttműködésre van szükség, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki belőle. 

Melyek lehetnek egy fejlődőképes kapcsolathoz szükséges alapelvek? Íme néhány példa, a teljesség igénye és rangsorolás nélkül:

 1. Őszinte, erőszak- és ítélkezésmentes kommunikáció önmagunkról, egymásról és a kapcsolatról 
 2. Kölcsönös szándék a változásra, a változtatásra, megoldások keresése a felmerülő nehézségekre, az együttműködés megteremtésére és az összecsiszolódásra
 3. Önvizsgálat és önismereti gyakorlatok a változáshoz, a konfliktushelyzetek megoldásához és a fejlődéshez (pl. anya-apa minták elengedése, korai tapasztalatok feldolgozása, egészséges énkép kialakítása stb.)
 4. Egyenrangúságra, partnerségre törekvés, az alá- és fölérendeltség szerepének mellőzésével
 5. Türelem 
 6. Bizalom
 7. Humor
 8. Alkalmazkodó képesség
 9. Szeretet és szerelem
 10. Intim tér, egymással töltött minőségi idő, összehangolódás, figyelem
 11. Szexuális vonzalom, feloldódás és átlényegülés a szexualitásban, igényeink kifejezése, blokkjaink oldása
 12. Közös érdeklődésű tevékenységek 
 13. A családi felelősségvállalás megosztása, férfi és női szerepek rendezése
 14. Egymás megbecsülése, a másikban lévő erények és a szépség felfedezése, azok kinyilvánítása és a hála érzése

Ha úgy érzed, valami kimaradt, kiegészítheted saját gondolataiddal, majd készítsd el személyes listád! Teremts minőségi kapcsolatot és együttlétet partnereddel!