Mi alapján választanál párt?

A függetlenség napja
2018-04-03
Valóság a racionalitáson túl
2018-04-06

Először is érdemes kérdéseket feltenni.
Megtanították, hogy mi a dolgunk és a szerepünk nőként, anyaként, férfiként és apaként, amihez évszázadokon keresztül próbáltunk igazodni. Mi volna akkor, ha nem is kellene semmihez sem ragaszkodni, hanem létrehozhatod azt, ami neked működik?

Mindannyian mások vagyunk és más működik nekünk. Viszont amikor párt választunk, elfelejtünk kérdéseket feltenni. Ehelyett a „kiválasztottra” megpróbáljuk ráerőltetni a saját nézőpontjainkat, hogyan kellene egy kapcsolatnak kinéznie, és fordítva. Közben feladjuk saját magunkat, hogy illeszkedjünk a magunk és a másik alkotta képhez.

Először is, feltennéd-e magadnak azt a kérdést, neked mi volna fontos? Mit szeretsz csinálni, milyen értékeid vannak, milyen tulajdonságokat értékelsz magadban, a másikban, és mi az, ami semmiképpen sem fér bele. Pl. dohányzás, durvaság stb. Ha tisztában vagy azzal, te mit szeretnél és milyen tulajdonságokkal rendelkező partnert keresel, könnyebb lesz a választás.

A másik dolog, hogy ne add fel magad! Ez nem azt jelenti, hogy elvárásaid, kivetítésed, ítélkezésed kell, hogy legyen, hogy fenntarthasd a számodra ideális kapcsolatról festett képet. Hajlandónak kell lenned arra, hogy azt csináld és úgy, ahogy neked működik, teljesen mindegy, a másik hogy gondolja.
Ahhoz, hogy valakivel egy ilyen kapcsolatot alakíthass ki, nyilvánvaló, hogy a másiknak is legalább annyira fontos, hogy pontosan azt és úgy tegyen, ahogy neki jó és ami mindkettőtöknek örömet ad. Ezért érdemes tudnod, milyen értékek számítanak, hogy az alapján válassz párt. Ha viszont nem tudod mit szeretnél, mi alapján választasz?

A másik fontos kérdés, vajon hajlandóak vagytok-e folyamatosan megújulni egy kapcsolatban, hiszen mindenki hozza a maga mintáit és óhatatlanul megnyomjátok egymás gombjait. Ilyenkor a hibáztatás helyett jöhet egy újabb kérdés. Mi ez? Hogyan hoztam ezt létre? Ez az enyém, vagy másé? Meg tudom-e változtatni? Ha igen, hogyan?

Ha érzékeled, ami felmerül, meg is tudod változtatni azt. Ezzel folyamatosan hozzájárultok egymáshoz és a változáshoz. Egy kapcsolat nem egy fix forma, amit folyamatosan fenn kell tartani, amihez igazodni kell, hanem egy folyamatosan megújuló teremtés, amit létrehoztok. Ehhez viszont hajlandónak kell lenni a változásra, ami viszont sokkal többet teremt mindenkinek.