Majd, ha…

Árnyjáték
2018-01-29
Célodhoz úttalan utakon
2018-02-12

Hányszor mondjuk azt, hogy azt szeretném, hogy a másik ezt vagy azt tegye vagy hagyja abba, és akkor majd jobban leszek? Nem tudod megváltoztatni a másikat. Változtass vagy egyszerűen válassz mást! Vagy felteheted magadnak a kérdést, hogy egy ilyen helyzetben mit tehetek, tehetek-e valamit, hogy ez megváltozzon? Ha kijössz a drámából és nem tartod fenn, a másik is változni fog. De nem attól, hogy elvárod tőle!
Milyen lehetőségeim vannak, amiket nem vettem figyelembe? Mit tehetnék másként? Csak légy kérdésben, anélkül, hogy berzenkednél és másiktól várnád, hogy változzon! Mit tehetsz ma, hogy a dolgaid másként alakuljanak?
A másik „ha”, ami sokszor megjelenik: Majd, ha ez lesz, majd ha elérem ezt, akkor minden megváltozik. S közben elfelejtesz a jelenben élni. És ha elérsz oda, ahová szerettél volna, akkor is lesz egy „ha”? Hány helyen helyezted ki a jövő boldogságát évekkel előbbre? Hajlandó lennél ezt itt és most befejezni? És élni a mában és teremteni azt a jövőt most, amit kitűztél magadnak?