Visszatükröződés

Bizalom
2016-07-21
Belsőségek - szeretetmuhely.hu
Mi lehet még fontos?
2016-08-20
Mutasd mindet

Hit és visszatükröződés - szeretetmuhely.hu

Nemrég egy gimis osztálytársnőm megkérdezte, miben hiszek? Ő is járt közösségekbe, de csak részben találta meg, amit keresett.

– Én magamban hiszek. – feleltem. Sokáig kívül keresgéltem, másokban hittem. Az útkereséshez tartozott. Képes vagyok kiterjeszteni a tudatomat, és megélni a jelenlétet. Ha valami nem tetszik, az lehet, bennem is megvan. Mondok egy példát, amit néhány évvel ezelőtt ismertem fel; ha megvetem a gyilkos ösztönű embereket, a saját gyilkos ösztönömet gyűlölöm benne. 

Korábban kétkedve néztem, amikor a mesterem azt mondta, minden visszatükröződés. Rendben, hogy bizonyos tulajdonságaimat másban is észreveszem, de hogy képes volnék ölni? Mert való igaz, hogy ebben az életemben nem öltem embert, de lehet, hogy egy másikban igen, és erre tudat alatt emlékszem, így ezt az énemet megítélem? Vagy megölték a szeretteimet, és nem tudtam elengedni a bosszúmat, a dühömet és a fájdalmamat, s mivel nem akarom meglátni magamban ezeket, ezért mélyen eltemetem, a gyűlöletet, a haragot kivetítem a külvilágba, bizonyos gyilkossággal vagy bántalmazással kapcsolatos szituációkra reagálva?

Időközben rájöttem, ha képessé válok magamban felismerni ezeket a szerepeket, és a hozzájuk fűzött érzéseimet, majd elengedni az ebből fakadó önbántást és önítélkezést, akkor mást sem fogok megítélni vagy elítélni hasonló tettek miatt. Ez nem azt jelenti, hogy egyet fogok érteni vele vagy a tetteivel vagy hagyom, hogy bántalmazzon. Nem. Egyszerűen megszűnik az ítélkezés. Ha fellépek ellene, nem ítélkezésből, haragból és gyűlöletből teszem. Senkit sem lehet bántani anélkül, hogy arra felhatalmazást ne adott volna. Lehet, hogy nem tudatosan, de tudat alatt megtette a hozzájárulást; valamiért megengedte a másiknak. Általában korábban, akár előző életekben elkövetett tettek miatt érzett önbüntetés, hiányos önértékelés miatt engedi az ember bántatni magát másokkal. Lehet karmának is nevezni, ami a kiegyenlítődés folyamata. Amint megtörténik a tetteivel kapcsolatos felismerés és elengedés vagy a kiegyenlítés, a jóvátétel, az ember kilép a helyzetből vagy magától megszűnik.