Digitális drog

Önértékelés - szeretetmuhely.hu
Önértékelés
2016-08-24
Őszinteség
2016-09-19

Évekkel ezelőtt fordítottam egy tanulmányt a televízió agyra gyakorolt hatásáról, hogy milyen veszélyes a gyerekek korai, fejlődő szakaszában a tv nézés. Nem feltétlenül csak a tartalom, hanem az agyi funkciókra gyakorolt hatás. A virtuális képek, a villanások koncentrált figyelése teljesen más agyi funkciókat igényel, mint amit a gyermek a kreatív játékkal vagy mozgással elsajátít. Bizonyos területek voltaképpen nem fejlődnek. Vajon milyen hatást gyakorolhat ez a fajta tevékenység akár egy 1 éves gyermek fejlődése szempontjából, ahol az agyi funkciók folyamatosan alakulnak ki?

Az elektronikus játékok pedig annyira elterjedtté váltak, hogy szinte nem is lehet elkerülni őket. A gyerekek közt napi szintű beszélgetés tárgya, egymásnak mutatják a tableten, a telefonokon az újabb és újabb játékokat. Az életük szerves részévé vált az elektronikai élvezet. A szülők sok esetben már egy éves korban a gyerek kezébe adják a tabletet vagy a telefont, hogy lekössék őket. Ez persze látszólag a könnyebb megoldás, mert a következményekkel is számolni kell.

A New York Post egyik cikkjében (It’s digital heroin…how screens turn kids into psychotic junkies) szó esik azokról a kutatásokról, amelyben felfedezték, hogy az elektronikus játékok olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a heroin vagy kokain élvezete, és a rendszeres használat függővé teszi használójukat. Ha megnézzük azoknak a gyerekeknek a viselkedését, akik a szabadidejük nagy részét digitális játékokkal töltik, mindegyik esetben felfedezhetőek hasonló tünetek; érdektelenség a világ és egyéb tevékenységek felé. Enerváltak lesznek, nincs kedvük semmihez, a „való világ” unalmassá válik a számukra, illetve nem találják fel benne magukat. Ha tehetik, a figyelmük a telefon vagy a tablet játékai körül forog, és ezek nyújtanak örömet a számukra. Elvesztik a kapcsolatot a környezetükkel, családtagjaikkal és barátaikkal. Olyanokká válnak, mint a kábítószer függők. A gép jelenti az egyetlen élvezeti forrást! Hasonló kezelésre szorulhatnak, mint felnőtt „társaik”, akik valamilyen oknál fogva a kábítószer élvezetébe menekülnek a világ és önmaguk elől. Ez a tény mindenképpen figyelmet érdemel, és igenis foglalkozni kell vele!

Egy gyerek egészséges fejlődéséhez szükséges a sport, a kreatív játék, az olvasás, amit nem pótolhat a virtuális játék!

Ha a fentiekhez hasonló tüneteket veszünk észre gyermekünkön, feltétlenül beszélgessünk el vele! Vizsgáljuk meg, van-e valamilyen lelki oka annak, hogy elfordult a világtól. Érte-e kudarc, szorongás vagy félelem, amit nem tudott feldolgozni? Legyünk türelmesek, hogy megtudjanak nyílni, és merjenek beszélni az esetleges problémáikról. Világosítsuk fel őket a virtuális játékok káros hatásairól, teremtsünk új napirendet az életükbe, és  vezessük vissza őket a világba!