Digitális drog

Önértékelés - szeretetmuhely.hu
Önértékelés
2016-08-24
Út önmagunktól önmagunkig
2016-09-13

Napok óta terveztem megírni ezt a bejegyzést, amikor megláttam egy ismerősöm New York Post megosztását ugyanebben a témakörben.

Nagyon aktuális, és a társadalom minden rétegét érinti. Ez nem más, mint a képernyő világ. A legnagyobb áldozatai pedig ennek a gyermekeink. Az elektronikus játékok annyira elterjedtté váltak, hogy szinte nem is lehet elkerülni őket. A gyerekek közt napi szintű beszélgetés tárgya, és egymásnak mutatják a tableten, a telefonokon az újabb és újabb játékokat. Az életük szerves részévé vált az elektronikai élvezet. A szülők sok esetben már egy éves korban a gyerek kezébe adják a tabletet vagy a telefont, hogy leköthesse magát. Ez persze látszólag a könnyebb megoldás, mert addig is nyugton van, elfoglalja magát.

Évekkel ezelőtt fordítottam egy tanulmányt a tv agyra gyakorolt hatásáról, hogy milyen veszélyes a gyerekek korai, fejlődő szakaszában a tv nézés. Nem feltétlenül csak a tartalom, hanem az agyi funkciókra gyakorolt hatás. A virtuális képek, a villanások koncentrált figyelése teljesen más agyi funkciókat igényel, mint amit a gyermek a kreatív játékkal vagy mozgással elsajátít. Bizonyos területek voltaképpen nem fejlődnek. Vajon milyen hatást gyakorolhat ez a fajta tevékenység akár egy 1 éves gyermek fejlődése szempontjából, ahol az agyi funkciók folyamatosan alakulnak ki?

Térjünk vissza azonban a nagyobb gyerekekhez, akiknél az elektronikai játékok használata szerves részét képezi a szabadidő eltöltésének.

A New York Post cikkjében (It’s digital heroin…how screens turn kids into psychotic junkies) szó esik azokról a kutatásokról, amelyben felfedezték, hogy az elektronikus játékok olyan hatást váltanak ki az agyban, mint a heroin vagy kokain élvezete, és a rendszeres használat függővé teszi használójukat. Ha megnézzük azoknak a gyerekeknek a viselkedését, akik szabadidejük nagy részét ilyen játékokkal töltik, mindegyik esetben felfedezhetőek hasonló tünetek; érdektelenség a világ és egyéb tevékenységek felé. Enerváltak lesznek, nincs kedvük semmihez, a „való világ” unalmassá válik a számukra, illetve nem találják fel benne magukat. Ha tehetik, a figyelmük a telefon vagy a tablet játékai körül forog, és ezek nyújtanak örömet a számukra. Elvesztik a kapcsolatot a környezetükkel, családtagjaikkal és barátaikkal. Olyanokká válnak, mint a kábítószer függők. A gép jelenti az egyetlen élvezeti forrást! Hasonló kezelésre szorulhatnak, mint felnőtt „társaik”, akik valamilyen oknál fogva a kábítószer élvezetébe menekülnek a világ és önmaguk elől. Ez a tény mindenképpen figyelmet érdemel, és igenis foglalkozni kell vele!

Egy gyerek egészséges fejlődéséhez szükséges a sport, a kreatív játék, az olvasás, amit nem pótolhat az X-Box és virtuális játék!

Ha a fentiekhez hasonló tüneteket veszünk észre gyermekünkön, feltétlenül beszélgessünk el vele! Vizsgáljuk meg, van-e valamilyen lelki oka annak, hogy elfordult a világtól. Érte-e kudarc, szorongás vagy félelem, amit nem tudott feldolgozni. Legyünk türelmesek, hogy meg tudjanak nyílni, és merjenek beszélni az esetleges problémáikról. Világosítsuk fel őket a virtuális játékok káros hatásairól, teremtsünk új napirendet az életükbe, és  vezessük vissza őket a „való világba”!

Szülőként felelősek vagyunk gyermekeink szellemi és lelki fejlődéséért is.