Az őszinteség ára

Út önmagunktól önmagunkig
2016-09-13
Apáknak
2016-09-19

Az őszinteségnek ára van. Általában az emberek nem díjazzák, ha őszinték vagyunk. Ha az igazság kimondása a másikból ellenérzést vált ki, inkább csendben maradunk. Mert ez az egyszerűbb. Nincs konfliktus.

Gyermekkorban is ezt tanuljuk. Amikor a gyerek elmondja szüleinek, tanárainak, vagy éppen észreveszik, hogy helytelen dolgot művelt, leszidják. Az őszinteségért kiabálás vagy bűntetés jár. Ez rögzül; A gyengeség vagy hiba megláttatása valamilyen veszteséget von maga után. Ezáltal korán megtanuljuk leplezni ügyes-bajos dolgainkat. Nemcsak mások, magunk előtt is. Szépnek, kedvesnek mutatjuk magunkat, hogy díjazva legyünk. Minden mást a szőnyeg alá söprünk. Se én, se más ne lássa meg, mi van legbelül. Látszatvilág.

Ha elfogadóbbak lennénk a magunk és mások gyengeségeit illetően, az őszinteséget tudnánk értékelni a bírálat helyett. Ezáltal könnyebb lenne kommunikálni egymással. Bátrabban mernénk őszintén beszélni, felvállalánk magunkat anélkül, hogy a következményektől, vagy az esetleges megítéléstől félnénk.

Minden kapcsolat alapja a nyílt kommunikáció. Enélkül kudarcra van ítélve.