A szeretkezés öröme

ThetaHealing® kezelés - szeretetmuhely.hu
Riportalanyként a Veszprémi Naplóban a pánikbetegségről
2019-09-20
A félelem teremtő ereje
2019-09-23

Megosztottam korábban néhány gondolatot az örömszerzésről és a szexualitásról is.

A szexualitás olyan témakör, amelyről rengeteget lehetne beszélni. Mindenkinek vannak sajátos tapasztalatai, nézetei, berögződései, amely alapján megéli a testi örömöket.

A keleti filózófia szerint a szexualitás nem csupán testi és érzéki kielégülés, hanem sokkal inkább a lélek kapcsolódása a testiségen át. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, teljes felszabadultság és aktív jelenlét szükséges, ugyanis az érintés közben korlátaink és gátlásaink is megnyilvánulhatnak, ezért a megnyíláshoz bizalom és megengedés is kell.

Sokféle élettapasztalat állhat mögöttünk, melynek érzéseit felhozhatja a másik közeledése. Ilyenkor segíthet egyéni terápia is, ha együtt nem tudjuk felülmúlni a korábban szerzett sérüléseket.

Emlékszem, egyszer egy olyan férfival dolgoztam, akiben az izgalmi állapot gyermekkori, anyai sérüléseket hozott fel, így gátlásai kihatottak a nemi vágyára is. A nőkkel átélt számos kudarc és a gyermeki én szeretet hiányának feldolgozása javulást hozott a szexuális életében is.

Nemcsak gyermekkori, szülőkkel megélt traumák, hanem előző életeinkből hozott sérülések is okozhatnak gátlásokat a szexualitásban, pl. erőszak megélése után. Ha a társunkhoz vonzódunk és nem csupán futó kalandra vágyunk, megkérhetjük, hogy legyen türelmes hozzánk és teljes figyelemmel kísérje az érintést. Mondjuk el, mi az, amit szeretünk, mely testrészünk érzékeny és mire vágyunk. Bármilyen érzés bukkan fel közben, engedjük meg és ereszkedjünk bele újra, ez segít feloldani a “falakat”, mely eddig védekezésül szolgált. Minél kevesebb a védekező vagy hárító mechanizmus, annál nagyobb lehet az átélés és az önfeledt kapcsolódás.

Itt valóban fontos megjegyezni, ha nem csak testileg vonzódunk a másikhoz, hanem szeretetet, odaadást és tiszteletet érzünk egymás iránt, az együttlét magasabb szinten tud megvalósulni.